Så då har KraftWerkets RäkneNissar tagit fram en strategi för att hantera, för att inte säga eliminera de skadliga Effekttarifferna med hjälp av sina termiska och elektriska energilager.
Parametrarna är som följer:
Elnätsbolaget Ellevio anser att det är låg belastning på deras elnät mellan 22-06 oavsett vardag eller helg året runt utan undantag. Effektavgiften blir 81,25 kronor/kW, vilken räknas ut som medelvärdet av de tre timmar under en kalendermånad med högst medeleffektuttag.Varje sådan timme måste infalla under ett eget dygn, alltså det kan inte beräknas utifrån två timmar med högt medeleffektuttag som inträffar under samma dygn, vilket öppnar upp för ett extremfall där man en vintermånad med stort energibehov och stort effektöverskott på elmarknaden, satsar på ett maximalt effektuttag (Exempel kör 10 kW varje timme under hela februari månad, skulle ge 6 720 kWh med en effektavgift på 812,50, alltså endast 12,1 öre/kWh).
Samtidigt så sänker Ellevio sin överföringsavgift från 30 öre/kWh vid enkeltariff till 6,25 öre/kWh.
Tack vare KraftWerkets mycket stora termiska lagringskapacitet, finns det i princip ingen praktisk gräns för hur mycket energi som kan lagras som värme, dock är en allt för stor lagring oekonomisk.
Den elektriska lagringen är betydligt mycket dyrare per lagrad kWh och skall därför användas endast till att försörja laster som behöver just elektricitet för att fungera.
Dessutom så kommer KraftWerket att vara 100% självförsörjande med egen energi från mars till november månad och tack vare energilagren inte behöva köpa någon energi eller dra en enda kWh från elnätet. Så det handlar endast om vintermånaderna December till Februari. Nedan har beräkningar gjorts för februari 2025, då det är den kortaste månaden och därför det tuffaste kalkylfallet.
Strategin bygger på att man utifrån elnätsbolagets effekttariff optimerar månadens toppeffekt till en så låg som möjligt, samtidigt som man endast köper in snorbillig el, när priset är så lågt som möjligt, gärna minuspris. Fördelen med den nya prismodellen är att det blir fördelaktigt att köpa in el under timmarna 06:00 - 22:00, vilket inte varit fallet tidigare. Nackdelen är att man bör se till att månadens tre högsta effektuttag sker mellan 22:00 - 06:00.
Fyra varianter har prövats:
1) Ett jämnt effektuttag över dygnets timmar hela månaden, "Jämn dygn"
2) Ett jämnt effektuttag under lågtariff-tid (22:00 - 06:00) följt av ett något mindre effektuttag högtariff-tid (06:00 - 22:00), "Jämn natt", så att det kommer att vara då som de tre höglast timmarna inträffar.
3) Ett alternativ där man maximerar effektuttaget med 16 A huvudsäkring över månadens alla dygn och timmar,"MAX dygn" samt
4) Ett alternativ där man maximerar effektuttaget med 16 A huvudsäkring under lågtariff-tid (22:00- 06:00) samt däremellan (06:00 - 22:00) tar ut en något lägre effekt, "MAX natt".
Kalkylen optimerar på en teoretisk lägsta kostnad för nätbolagets avgifter i en ideal värld och behöver självklart implementeras i förhållande till det varje timme rådande elpriset.
Denna kalkyl avser alltså en teoretisk februari månad 2025, utan hänsyn till de då rådande timpriset, men det är alltså fullt möjligt att med en bra styrning, egen elproduktion och energilagring att eliminera de skadliga effekttarifferna och på årsbasis få snorbillig energi till hus, hem och transporter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar