Instruktion

Klicka på instruktionen för att se den i full storlek

söndag 1 september 2019

Välkommen till den högtidliga inkopplingen av KraftWerkNordhamnen som http://kwn.nu

Välkommen till den högtidliga inkopplingen av KraftWerkNordhamnen:s Webbplats http://kwn.nu 
Här snackar vi i första hand om vinnande strategier för att som mikroproducent av Solel (=Lillebror) bli vinnare över tid, trots oklara och förvirrande regler samt hårdnande marknadsvillkor.
I andra hand kommer resonemang om en viss teknik/leverantör/installatör, mm

Hoppas att du skall finna något matnyttigt när du funderar över dina egna investeringar och val inför framtiden.

6 kommentarer:

 1. Hmmm... du menar väl inte "36 paneler á 260 kWp i Syd-Ost" och "48 paneler á 275kWp i Syd-Väst"? Antingen 0,260kWp eller 260Wp låter rimligare för mina ingenjörsöron ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart har du rätt i din kommentar, det lömska "k-et" skall bort och rätt är 260Wp respektive 275Wp och inget annat, tack för din återkoppling.

   Radera
 2. Sorry om jag släppte loss petimätern där på nattkröken men anledningen till att jag ens brydde mig var närmast att din sajt är intressant och framför allt för att jag roade mig med en jämförelse mellan våra respektive produktioner. Jag bor på Dyrön, vilket borde innebära tämligen likartade förhållanden vad gäller instrålning men jag får inte ihop siffrorna riktigt. Fråga: kör du med en (eller flera) centrala inverterare och i så fall, har du problem med skuggning av delar av din anläggning under dagen? Eftersom jag valt mikroinverterare har jag lite andra driftsvillkor än om man kör med stränginverterare och jag var ute efter att försöka skatta skillnaden (om det ens är någon).
  Mvh /Brus-Per

  SvaraRadera
 3. Hej Per, som du ser så är websajten fortfarande under bygge, då jag ganska nyligen förde över befintliga "Recept" från en lokalpolitisk blogg, då den blandningen inte vara optimal ;-)
  Det har ganska stor betydelse om du får reflektioner från exempelvis vattenytor, grannens blanka plåttak, etc.
  Jag har två helt parallella anläggningar, det går bra att under högra kolumnens rubrik "SNABBFAKTA OM KWN", klicka sig in och besöka båda anläggningarna. Inverterarna i de båda anläggningarna är SolarEdge 10VA (SE10K) samt DC-optimerare på panelerna.

  Och ja, anläggning 1 (den på 9,36 kWp), har seriösa problem med skuggning från en skogsdunge som står på "att göra listan". En mindre skuggning för tidig morgonsol finns på anläggning 2 (den på 13,2 kWp), en annan skogsdunge som också befinner sig på "att göra listan".

  Då jag för tillfället styr lasterna som balanserar produktionen manuellt och inte med automatik, så tvingas jag stänga ned en anläggning ibland för att inte överproducera vad 3*16 Ampere klarar.

  SvaraRadera
 4. Ok, då förstår jag. bakgrunden till min fråga är att när jag jämförde produktionsdata från din anläggning 1 med min anläggning (21 paneler @235Wp med microinverterare, alltså 4,9kWp) så fann jag att min anläggning ändå tenderar att producera aningen mer per dygn vilket ju verkade ganska orimligt om driftförhållandena var lika. Jag antar att skuggningen i kombination med de olika inverterar-lösningarna förklarar avsaknaden av skillnader i produktion. Din anläggning borde ju rimligen producera mer än dubbelt så mycket per dygn jämfört med min.
  Jag styr lasterna ganska aktivt med openHAB på en Raspberry pi som grund samt diverse egenskriven programvara skriven i GOlang för t.ex datainsamling från de enskilda panelerna och från diverse elmätare som tankas av via Modbus.
  Tråkigt att behöva stänga ner men det kommer troligen din nya laddstation att råda bot på ;) Jag gissar att anledningen till nedstängningarna är att din export till elnätet ibland riskerar att överstiga 16A? Vad gäller s.k "DC-optimerare" har jag alltid känt mig tveksam till deras verkliga nytta. Jag antar att du avser schottky-dioder som är inbygda i panelerna?

  SvaraRadera
 5. Nej, schotty-dioderna sitter väl mellan grupper om 20-24 enskilda solceller, för att skydda dem, vid skuggning?
  Jag menar "effektoptimerare" som optimerar varje Panel för sig, samarbetar med växelriktaren och gör panelerna till identifierbara/övervakningsbara individer, vilket är nyttigt vid felsökning och om/när man vill hävda att någon panel har en minskad kapacitet. Men naturligtvis finns ju även en risk med mer elektronik på taket.

  SvaraRadera