På en allt mer komplicerad elmarknad där parametrarna är många och inte minst elbolagen kämpar för att maximera sina vinster och staten ser energi som en stabil, lönsam och långsiktig skattebas, gäller det att kunna styra och reglera bättre än motståndaren.
Många har frågat oss på "KraftWerket" om det verkligen lönar sig med timspotpris istället för att bara ha rörligt eller fast elpris. Kortsiktigt kan det självklart löna sig att binda sitt elpris till en mycket låg nivå OM elpriset sedan rusar under en längre tid ...
Har du en fastighet med vattenburen värme, med en möjlighet att lagra värme i vatten, betong(golv) eller på annat sätt, så att du kan värma nu och nyttja lite senare, alltså flytta din konsumtion och/eller behov i tiden så är timspotpris helt överlägset, men som sagt, det ankommer mycket på hur dina behov och anläggning ser ut. Men vår anläggning har gått med 4 268 SEK i vinst, bara på att ha timspotpris mellan 20210601 och 20220931.
och som en uppföljning på Ingenjörens kokbok för energioberoende, Recept nummer 36,"Gräv där du står!", det här blev resultatet :
Förresten, du som har Ellevio som nätägare/koncessionshavare i ditt område, notera att de nu höjer sina fasta avgifter med 50 - 150 kronor/månad från den 1 oktober 2022.
Men vad som är betydligt intressantare är att de nu också inkluderat effekttoppar på "Mina Sidor", vilket indikerar att de antagligen planerar för effekttariffer inom kort. Det finns all anledning att hålla koll på vad ditt elnätsbolag pysslar med, då det kommer att påverka din ekonomi betydligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar