Instruktion

Klicka på instruktionen för att se den i full storlek

onsdag 14 augusti 2019

Ingenjörens kokbok för energioberoende, Recept nummer 14

Dagens Ingenjörsrecept nummer 14, är inte tekniskt utan strategiskt. 
Som mikroproducent av elektricitet måste du vara beredd att över tid (de kommande 20-30 åren) parera nationella politiska regimers nycker, elhandelsbranschen samt den monopolisten, innehavaren av den föråldrade "nätkoncessionen", i det område där du bor!

Sverige är fortfarande indelat i olika feodala El-Grevskap, där en El-Greve enväldigt äger makten över alla som råkar bo och leva i hans grevskap. Låter orimligt och du tror att jag skämtar med dig? 
Nej tyvärr gör jag inte det, för det finns en föråldrad rest av gamla tiders privilegier som ger en ofta utvecklingsfientlig monopolist makt att motarbeta en oundviklig förändring och framtid.

Ett sådant föråldrat feodalvälde är elnätkoncessionen, vilken ger ett bolag ensamrätt att överföra elektricitet inom ett visst geografiskt område.

Idag hade jag nöjet att träffa företrädare för det lilla energibolaget Uddevalla Energi och fick då ett nytt perspektiv på bra och dåliga nätbolag och hur de använder sitt monopol "Elnätskoncessionen".
Eller hur tänker du läsare av denna blogg om att en människa som bor i Uddevalla betalar 7,5 öre för att få en kWh energi till sin kaffebryggare, medans den som har oturen att bo i ett Ellevio kontrollerat område bara 100 meter bort, betalar 33,28 öre för flytten av en kWh till sin kaffebryggare på Orust?

Notera att vi pratar om ett monopol på att "flytta inte sälja" elektricitet till boende inom ett område och att både fasta avgifter, energiskatt, 25% moms, gör att det handlar om betydande belopp, för en normalfamilj.
Målet med att investera i en egen elproduktion, borde vara att mer eller mindre HELT eliminera behovet av att köpa en kWh el över koncessionshavarens elnät.

Ett stort Tack för ett bra samtal till Er mycket trevliga, entusiastiska och ärliga representanter för det lilla elnätsbolaget, Uddevalla Energi, hoppas att Ni följer mitt råd och köper Ellevios Elnät på Orust och Tjörn så att även vi får ett bra och samhällstillvänt lokalt elbolag ..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar