Instruktion

Klicka på instruktionen för att se den i full storlek

lördag 17 augusti 2019

Ingenjörens kokbok för energioberoende, Recept nummer 17

Efter publiceringen av "Ingenjörens kokbok för energioberoende, Recept nummer 16" och ett konkret bevis på att det går att "nästan" släcka ut behovet av köpt energi, har jag har fått många och nyfikna frågor OM det verkligen är möjligt att "lillebror" manövrera ut "storebröderna" på energimarknaden, Staten och de stora elnätsbolagen/koncessionshavarna och bli vinnaren i spelet om gratis energi? 

Nedan följer bilden av anläggningens Köpt/Såld energi som Elnätsbolaget har för mars månad.Svaret är JA, så här kommer en mycket grov beskrivning:

Förutsättningar: 
1) Du har idag, eller kommer att få, ett behov av energi för boende, transporter, etc som inte är försumbart. 

2) Du har tillgång en egen fastighet som kan användas för installation av solpaneler för alstrande av elektricitet. 

3) Du har en privatekonomi som tillåter investeringar på längre sikt. 

Steg 1: Lista dina behov av energi idag, imorgon samt hur du skaffar dig denna energi, till vilken kostnad och hur du ser dina behov 25-30 år framöver.

Steg 2: Sätt dig in i och bilda dig en välgrundad uppfattning om hur du tror att energipriser, samt beskattningen av denna, kommer att utvecklas under de närmaste 25-30 åren. 

Steg 3: Analysera dina fakta och fundera över om det du kommit fram till kommer att påverka ditt vardagsliv och i så fall om du behöver ändra din egen strategi för framtiden. 

Steg 4: Fatta ett noga övervägt men djärvt beslut! 

Steg 5: Implementera ditt beslut och lev med dess konsekvenser!

Några fakta inför ditt beslut:
Just Nu får du en skattefri direktavkastning på ditt investeringsbeslut i Solceller på 30%, vilket innebär att du efter beviljad ansökan, får 3 kronor av varje investerad 10 krona, direkt i handen efter avslutat/redovisat projekt. (Tål en jämförelse med de flesta sparformer/investeringar). 

En egen elcertifikatsmätare/rapporteringssystem ryms inom bidragsberättigad investering och är ett måste om du skall klara att parera framtida ändringar av affärsmodeller och skattesystem! 

Räkna INTE med att du i längden kommer att göra en god affär på att sälja den el som du producerar, även om det för tillfället är både möjligt och lönsamt OM du tecknar avtal med rätt elhandelsbolag. 

Vilka andra "tröga" energilagrande system har du redan (Varmvattenberedare, Golvvärmesystem, ackumulatortankar, bubbelpooler/simbassänger, etc )?
Även större energiförbrukare, så som värmepumpar, kylanläggningar, större kompressorer, etc som du skulle kunna styra till att arbeta endast då du har egen gratis elektricitet? 

Missa inte möjligheten att söka investeringsbidrag för ett eget energilager! 

Är du trött på att betala nästa 20 kronor för en liter bensin eller diesel, merparten skatt/moms, för att köra till jobbet? (1 liter diesel motsvarar cirka 8-9 kWh, en modern elbil använder 1,1 - 2 kWh/mil).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar