Instruktion

Klicka på instruktionen för att se den i full storlek

söndag 18 augusti 2019

Ingenjörens kokbok för energioberoende, Recept nummer 18

Efter publiceringen av "Ingenjörens kokbok för energioberoende, Recept nummer 17" har många hört av sig och önskat mer detaljerade beskrivningar om varför, hur och med vilken utrustning KraftWerk Nordhamnens båda aggregat är byggd av, så här kommer den.

Varför en produktionsanläggning för Solel?: Jo den vrider makten ur handen på storebror som överträffar Franska Revolutionen och introduktionen av Ångmaskinen som kraftkälla!
På Orust, Sveriges tredje största riktiga ö, efter Gotland och Öland, den solenergitätaste kommunen i landet (per capita), är vi vana vid en hög nivå av självständighet och självhushållning, inte minst i fråga om energiförsörjning.

Det började med en solentusiast Håkan alias Inka Energi, som höll föredrag, utbildningar och sålde utrustning till självbyggare av solfångare över hela landet på 1990-talet, som nöjd ägare till en av dessa solfångare kändes det naturligt att vända sig till samma installatör för att 2015 installera det första aggregatet KraftWerk Nordhamnen 1. Nu är ju solpanelhårdvaran mer komplicerad än solfångare, både avseende affärsmodell, garantier och teknik så egentligen är ju installatören bara sista länken i en värdekedja, där grossisten/importören dominerar.

Exempel: Om 20 år tycker du att dina paneler är lite tröttare än de borde vara och du vill åberopa effektgarantin, roligt om det då finns en grossist/importör att vända sig till.

Därför valde jag att handla utrustningen från Kraftpojkarna och Solaredge skulle dock aldrig drömma om att överlåta själva systemtänket till en leverantör (vilket är lika korkat som att lita på Microsoft, Apple eller Google:s affärsmodeller).

Allt tyder på att energimarknaden, skattesystemet och själva samhället är i stark omvandling och i slutändan kommer att belöna de prosumenter (producenter/konsumenter) som är oberoende av dessa..
Att investera i en egen energiproduktion kommer att vara en avgörande fördel, om man gör det utifrån sin egen situation och med en egen strategi, annars kommer det att sluta med att DU tar kostnaderna och någon annan vinsten.

Hur då? :
Hela systemet är designat för att INTE onödigtvis interagera med nätbolag som har koncessionen i området, tvärt om, anläggningen skall fungera som ett modernt stelth-system och kunna ändra sin karaktär utåt, utefter vad som för tillfället är bäst.
Som ett "Svart Hål" mellan mitten av februari till mitten av november om detta inte är lönsamt, utan allt går till egen användning, överskottet säljs endast då detta är lönsamt för dig.
Som en "Elefant" vissa dagar/timmar på året har Elenergin ett lågt/noll/negativt marknadsvärde, (detta har ännu inte slagit igenom till konsumenter utan endast mellan handelsbolagen), så blir din anläggning en elefant som slukar noll eller minusprisad el.
Någonstans mitt emellan. beroende på dina förutsättningar och din anläggning.

Här kommer behovet av en egen elcertifikatsmätare in, för du vill väl ha Ursprungsgarantier och Elcertifikat/för HELA din produktion oavsett vad du sedan använder den till?
Har du förresten funderat över hur du skall sälja dessa EC/UG, till vem och till vilket pris? För någon fungerande marknadsplats för detta finns inte. Emulsionen eller nu mer CheckWatt levererar den överlägset bästa lösningen idag, som bygger på att man som enskild Prosument delar på risk/belöning enligt ett i förväg väldefinierat avtal, en lösning som jag starkt rekommenderar.

Visserligen finns det ännu en skattereduktion på 60 öre för egen elproduktion som motsvaras av ett motköp av el på samma nivå ... Men en köpt kWh är mer än 60 öre dyrare än en egenproducerad!

Exempel 1: Du producerar massor av el men köper nästan ingen "Dyrel" över nätbolagets nät -> liten eller ingen skattereduktion
Exempel 2: Du producerar massor av el, som du säljer enligt ditt avtal med elhandelsbolaget, men köper lika mycket, dubbelt så dyr el under året -> skattereduktion för hela din försålda volym.
Exempel 3: Du producerar inte så mycket el, utan är lite av typfallet av Mikroproducent, en netto konsument som bara kryddar lite med egen produktion.

Kontentan är att varje köpt kWh är mer än dubbelt - tredubbelt så dyr som en egenproducerad och om du dessutom får betalt för dina EC/UG så är det inte längre intressant att sälja och dra på sig alla onödiga skatter och avgifter.

Tänk så här: Jag investerar i en anläggning som producerar 10 000 kWh under ett år, jag mäter, rapporterar och får mina EC/UG på hela produktionen (oavsett vad jag gör med den), jag kan dessutom använda hela produktionen till att eliminera köpt energi i form av hushållsel eller drivmedel till ett elfordon och beroende på hur jag använder mina producerade kWh så har de olika värde, men nästan alltid högre i egen nytta än som försåld.

Vi räknar med att anläggningen kommer att (HELT) eliminera behovet av att köpa energi för boende eller transporter för två långpendlande bilar (6000 mil/år), tre-fyra vintermånader undantaget.
Hur tänker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar