Instruktion

Klicka på instruktionen för att se den i full storlek

måndag 19 augusti 2019

Ingenjörens kokbok för energioberoende, Recept nummer 19

Med anledning av de många aningslösa kommentarerna från fastighetsägare som vill satsa på en egen anläggning för mikroproduktion av elektricitet, så påminner jag om de gällande reglerna för att vara just "Mikroproducent" ... och det är, utöver vissa dimensioneringskrav på din anläggning, att man KÖPER mer elektricitet än man SÄLJER på årsbasis!!

I ellagen står det så här:
“En elanvändare som har ett säkringsabonnemang om högst 63 ampere och som producerar el vars inmatning kan ske med en effekt om högst 43,5 kilowatt ska inte betala någon avgift för inmatningen. Detta gäller dock bara om elanvändaren under ett kalenderår har tagit ut mer el från elsystemet än han har matat in på systemet.” Om man är nettoproducent under ett år har nätbolaget rätt att ta ut en avgift för inmatningsabonnemanget och det sänker ekonomin. 
Kostar exempelvis 2 025 kr/år, inklusive moms, hos Mälarenergi. Men det är inte alla nätbolag som tar ut denna abonnemangsavgift, så det är bäst att kolla med sitt nätbolag.

Så hur gör du då om du vill få bästa möjliga avkastning på din investering och inte tänker köpa massor av den "Dyrel" över elnätet, vilket ju var anledningen till att du investerade i egna solpaneler?

Då skall du ha en anläggning där du kan styra din konsumtion (+/-) gentemot nätbolaget och har bättre alternativ än att sälja din el till vilket pris som helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar