Instruktion

Klicka på instruktionen för att se den i full storlek

torsdag 5 september 2019

Ingenjörens kokbok för energioberoende, Recept nummer 22, Tänk strategiskt när du investerar.

Många rutinerade mikro-producenter och blivande mikro-producenter av solel har hört av sig med anledning av att det nu börjar bli svårare och svårare, ja rent av omöjligt att räkna hem sin investering i ett SolKraftWerk, OM man tror att elförsäljning över elnätet skall utgöra en andel av den vinsten.

Här kommer ett försök till förklaring av, varför? :
1) Nästan samtliga elhandelsbolag ansåg, i början av "Sol-El-Boomen", att en profilering som "det goda elhandelsbolaget", var viktig för att locka kunder. Nu har den ambitionen mött den krassa ekonomiska verkligheten och då är man inte längre beredd att köpa dyrt och sälja billigt.

2) Det är extremt svårt att som "Prosument" (=kombinerad elproducent och elkonsument), överblicka och hantera alla de olika förekommande kombinationer, regler för Köp och Sälj avtal som de olika elhandelsbolagen tillämpar.

3) En köpt kWh hushållsel är så mycket dyrare än en egenproducerad, inte minst på grund av extrem överbeskattning, El-nätbolagens avgifter och 25% moms på hela klabbet. Därför är egenanvändning av din produktion, korttidslagring och en så total eliminering/utsläckning av behovet att köpa energi under en så stor del av året som möjligt helt avgörande.

Därför behöver du lägga till en liten pryl till i din investeringskalkyl, när du ansöker om investeringsbidraget för Solceller, nämligen din egen Elcertifikatsmätare, som ger dig elcertifikat för HELA din produktion oavsett vad du sedan gör med denna produktion.

Här kommer Ingenjörens favoritförlag på egen Elcertifikatsmätning som betalar sig själv:
Klicka på bilden för att komma till Webbshoppen

Hårdvaran kostar alltså 3 198 kronor och kan ingå i den stödberättigade investeringskostnaden.
Tjänsten som "följer med" har karaktären av Win-Win och delad risk/möjlighet och omfattar mätning, rapportering och försäljning av EC/UG, enligt följande:
Klicka på bilden för att öppna PDF-fil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar