Instruktion

Klicka på instruktionen för att se den i full storlek

fredag 27 december 2019

Nyårsklapp, från Tomtenissarna på KraftWerk Nordhamnen

Här kommer en Nyårsklapp, från Tomtenissarna på KraftWerket, ett tips hur du snabbt, enkelt och billigt skapar din egen och utbyggbara styrning av olika laster (både termiska och elektriska), för att balansera ut din elproduktion till nyttig egenförbrukning.


KraftWerkets Tomtenissarna har varit särskilt pyssliga och byggt samman de mest kreativa och prisvärda lösningarna för att bland annat fjärrstyra egenförbrukningen genom att värma vatten i ackumulatortank, betongplatta och pool i steg om 3kW, 6kW och 9kW.

Lösningen är lika enkel som genial, tag vad du redan har och addera en styrning av till/från slag med vilken billig 433,92 MHz trådlös omkopplare, exempelvis en NEXA.

Anslut hela klabbet av billiga 433,92 MHz trådlösa omkopplare till en billig och stabil kontroller, varför inte den Svenska Telldus?
Sedan kan du inom loppet av någon minut fjärrstyra dina förbrukare från godtycklig plats, även de riktigt STORA förbrukarna så som Fordonsladdare och Elpatroner.
VIKTIGT! Du måste anlita en Nisse med behörighet att ansluta elapparaterna till elnätet ..

5 kommentarer:

 1. Alltså vet inte om jag fattar... är det en Nexapryl som via telefon kan dra eller släppa två reläer ? som du då får koppla till önskad funktion ? I

  SvaraRadera
 2. Då skall jag försöka förklara. Som Solfabrikör så behöver man kunna styra sin konsumtion, helst sekundsnabbt, annars kommer man att sälja/köpa el helt i onödan. Marknaden för enkla trådlösa prylar som tänder/släcker en enklare förbrukare fullkomligt svämmar över av billiga produkter. Därför kan man kombinera dessa billiga 433Mhz produkter, men fjärrstyra dem exempelvis via Telldus.
  Och för att styra riktigt stora laster, så kan man använda en koppling som visas, som kan styra över 33 kW, alltså drygt 33 gånger mer än vad den billiga styrningen klarar.

  Vet inte om jag lyckats förklara, men i så fall ställ en följdfråga.

  SvaraRadera
 3. Ursäkta mig, missade det centrala i din fråga .. ja, styrbar från app, webb men också från en dator/mikrocontroller som sköter logiken lokalt.

  SvaraRadera
 4. Nää , fattar inte . Kanske för att jag inte satt upp någon solcellsanläggning . Men om jag nu gör det , och bygger så stor så jag skall sälja ström, då måste jag ju förstås köpa en styrbox med mätfunktion osv. Trodde då dom funkade så att egenförbrukningen kvittas rakt av , samma pris alltså . medan överskottet säljs billigare på nätet ? Stybox / växelriktare måste väl alltid vara dimensionerad för anläggningens toppeffekt antar jag . Om man nu då tänker lagra solenergi i vattentank eller (asdyra ) batterier så behövs ju förstås lite logik till det , är det där relälådan kommer in ?

  SvaraRadera
 5. Nej, så kallad nettomätning kan man inte få i Sverige, då detta totalt sabbar energiskattesystemet och farbror Staten tror att de kommer att tappa allt för många sköna skattekronor. Så då måste man själv styra sin konsumtion, så att farbror Staten INTE får in dessa skattekronor.

  SvaraRadera