Instruktion

Klicka på instruktionen för att se den i full storlek

måndag 3 maj 2021

Se upp, du kan bli TVUNGEN att betala en avgift på 200 kronor för dina kvarvarande Elcertifikat, redan 1 juni 2021!

Se upp så du inte blir TVUNGEN att betala en avgift på 200 kronor för dina kvarvarande Elcertifikat redan den 1 juni 2021! Många mikroproducenter har inte lyckats sälja sina Elcertifikat, mycket beroende på att de handlas på en marknad som inte är tillgänglig för dig med bara några få Elcertifikat.

Och nu när hela systemet för Elcertifikat har kollapsat 15 år i förtid, börjar olika aktörer se om sitt hus.

Staten vill inget hellre än att bli av med ALLA små elproducenter (!) från Elcertifikatssystemet, genom att besluta om en avgift på 200 kronor per år, för innehavare av ett Cesar-konto hos Energimyndigheten.

Men 200 kronor verkar ju inte så mycket? 
Nej, om det nu inte var så att även marknaden för Elcertifikat också kollapsat fullständigt. Du får ett (1) Elcertifikat för varje MWh (1000 kWh) som uppmätts av din produktion, då många låter El-nätbolaget, mäta din produktion, så registreras bara den el du säljer.

En genomsnittlig villaanläggning på 10 kWp får cirka 4–10 elcertifikat per år, som i dagsläget har ett marknadsvärde på cirka 20 kr (2 kr/elcertifikat). Det betyder att för all mikroproducenter med en årlig produktion på mindre 100 MWh (100 000 kWh), alltså en effekt på minst 100 kWp, kommer det inte längre vara lönsamt att handla med elcertifikat, inte ens om du lyckas sälja dem, vilket många inte gör.Missa inte åtgärder du måste vidta före den 31 maj!
Avgift för de elcertifikatkonton som inte är avslutade 31 maj

Utfärdande av elcertifikat och ursprungsgarantier avseende produktion för april 2021 kommer att ske den 18 maj ca kl. 08:00-14:00, varför det kan vara klokt att göra detta EFTER det datumet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar