Instruktion

Klicka på instruktionen för att se den i full storlek

tisdag 22 juni 2021

Ingenjörens kokbok för energioberoende, Recept nummer 29, "Bättre ett energilager i KraftWerket än tio på Internet"

Efter många försök att hitta en riktigt framtidssäker lösning, så är det bara att inse att tekniken för energilagring inte riktigt är här, eller åtminstone kommersiellt omogen. Rent principiellt, så kommer bränslecellstekniken att vara den långsiktiga lösningen, dock förmodligen INTE på kort sikt och med den komplett livsfarligt vätgasen (H2), periodiska systemets minsta ämne.

Ni som läser denna blogg om KraftWerk Nordhamnen, vet säkert redan om försöken att få tag i mitt "drömsystem", ett Flödesbatteri från Australien, redan 2019
https://www.kwn.nu/2019/12/jul-pyssel-pa-kraftwerket.html

Och det nedslående svaret angående CE-Godkännande,
https://www.kwn.nu/2020/03/flodesbatterier-fran-down-under.html , i mars 2020.

Samt försöken att upphandla flera energilager gemensamt 2020, för att pressa otroligt uppblåsta priser https://www.kwn.nu/2020/01/upprop-for-en-gemensam-upphandling-av.html

Bättre ett energilager i KraftWerket än tio på Internet, vilket skulle motsvaras av skogen i det bekanta talesättet, (bättre en fågel i handen än tio i skogen), men nu är ju skogen ett både bättre och billigare energilager ..

NU äntligen installeras KraftWerk Nordhamnens batterilager, först med 5,8 kWh lagringskapacitet, enligt reglerna för investeringsstöd ... på 60% av kostnaden, högst 50 000 kronor.
Sedan med en utbyggnad på ytterligare 5,8 kWh lagringskapacitet enligt de nya reglerna för, "Skattereduktion för grön teknik" (Se faktarutan nedan). 

Ingenjörens högst personliga bedömning är att det lite av slöseri med våra skattepengar att sponsra köp och installation av "ännu inte färdiga, kommersiellt mogna tekniska lösningar".
En naturlig fråga är ju,
"Vad kostar det att spara och återvinna en (1) kWh energi med olika tekniska lösningar?", den andra är,
"Hur robust är den tekniken över tid?".

Kan dock konstatera att detta med Batterilagring är en extrem materialsport ... 
1) En hybrid växelriktare på 10 kW med en vikt av 42 kilo som hängs upp på väggen och ansluts till fastighetens elnät via en säkerhetsbrytare och trefas 16 amperes avsäkring.
2) Ett masterbatteri på 5,8 kWh och en vikt av 72,8 kilo
3) Ett av tre möjliga Slavbatterier på ytterligare 5,8 kWh och en vikt av 68,7 kilo

Summa vikt att hänga upp på väggen: 184 kilo.

Hur denna investering i slutändan visar sig lönsam, kommer att kräva en viss uppfinningsrikedom och vinsten kommer att hämtas hem från både ett skattesystem som tappat all markkontakt och elhandels- & elnätsbolagen genom att helt enkel sluta köpa "dyrel" mellan mitten på februari till mitten på november, på en allt mer fluktuerande elmarknad, där kunskap och förmåga att styra och reglera sin anläggning smartare än fiender (Skattesystemet och Elbranschen) kan ..

Och i värsta fall, helt övergå i Ö-drift, vilket verkligen inte är bästa alternativ, förutom i kristider då det är trevligt att ha alla livets bekvämligheter så som elektriskt ljus, värme, varm mat, kyl & frys och rinnande varmt- & kallt vatten och tillgång till Internet ... När alla grannar saknar detta.

Kommer att uppdatera anläggningsdata, så fort detta blir tillgängligt.
FAKTARUTA ------------------------------------------------------------------

Skattereduktion för grön teknik ges för:
  • Installation av nätanslutet solcellssystem.
    Skattereduktion ges med 15 procent av kostnaden för arbete och material.
  • Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.
    Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.
  • Installation av laddningspunkt till elfordon.
    Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar