Instruktion

Klicka på instruktionen för att se den i full storlek

söndag 22 september 2019

Framtidens baskraft - Kärnkraften på distans som flyttar in.

Ni har säkert noterat att KraftWerk Nordhamnen med skrivningen "Solkraft är Kärnkraft på distans! Tillgänglig för alla, gratis och begränsat farlig, bara man tänker till lite och helt överlägsen om du vill bli vinnare i spelet om beskattning och skenande energipriser." anspelar på nästa generations kärnkraft (eller fusionskraft i motsats till nuvarande fissionskraft).
Anledningen till detta är att världen och Sverige idag saknar en bra Baskraft. Du kanske vill opponera dig mot mitt påstående med att "-Vi har ju vattenkraften"?

Ja så har det varit under de senaste dryga 100 åren, men inte längre.
Att betrakta vattenkraften så som baskraft, är lite av att bära frack eller långklänning och vita handskar då man meckar med bilen.
Alltså offra något mycket värdefullt vid fel tillfälle och utan att få någon i utbyte.

Vattenkraft är nämligen den ultimata reglerbara balanskraften, något som är värt sin effekt i guld, när vindsnurrorna i Danmark och Tyskland står stilla en molnig dag, då det blåser för mycket eller lite.

Ett lysande exempel på att tillgången till pålitlig baskraft är ovärderlig, är Stenungsund. I början av 1800-talet inte mer än några hus och ett färjeläge till Orust och Tjörn. Men som 1960 blev Sveriges petrokemiska centrum, tack vare att Vattenfall byggde ett enormt oljeeldat kraftverk 1959. Ett bygge som påverkat området enormt, bland annat en befolkningstillväxt från 1960 till juni 2019 på hela 14 gånger från lite drygt 1 900 till 26 660 innevånare.

Världen och Sverige behöver en pålitlig baskraft för att säkerställa billig energi i tillräcklig omfattning och då finns det få valbara alternativ som kommer att fungera. Om vi nu inte skall bränna upp olja och kol, vilka båda har mycket värdefullare användningsområden än att just brännas på bål.

Så möt min favoritteknik för Kärnkraft = Baskraft redan idag "First Light Fusion Ltd is a lean, focused and agile corporation researching energy generation by inertial confinement fusion. The company was spun out from the University of Oxford in June 2011 and is based near Oxford".

Inslaget är ganska långt (23 minuter), men väl värt att seInga kommentarer:

Skicka en kommentar